مهار تب مالت در گروی حمایت بیمهها، واکسیناسیون و ارتقای دانش
[ad_1]
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، علیرضا زالی در نهمین همایش کشوری بروسلوز اظهار کرد: برگزاری اینهمایش از عزم جدی مسئولان و متخصصان حوزه بهداشت و درمان برای پیشگیری، کنترل و درمان بیماری بروسلوز در کشور خبر خواهد داد.
وی بیماریهای مشترک بین انسان، حیوان و دام را بیش از ۵۰درصد عنوان کرد و گفت: با تغییراتی مثل الگوی مهاجرتی، افزایش فرایند بیابانزدایی وجنگلزدایی در سالهای آینده با تغییرات اکوسیستمی مواجه خواهیم شد.
زالی با بیان اینکه بروسلوز یکی از پنج بیماری خطرناک وکشنده مشترک بین انسان و دام است، خاطرنشان کرد: باید با توجه به خطرات این بیماری تمهیدات ویژهای برای کنترل، پیشگیری و درمان تب مالت در دستور کار باشد.
رئیس دانشگاه با تاکید بر اینکه بروز بیماریهای نوپدید و تغییر الگوی بیماری مشترک بین انسان، دام و حیوان، نتیجه تغییر الگوی زندگی است، گفت: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی پیشبینی میشود در آینده نزدیک با وجود تغییرات اقلیمی وجغرافیایی میزان بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان افزایش یابد.
زالی با تاکید بر اینکه بیماری تب مالت در ایران از جمله بیماریهای بومی و خطرناک است، اضافه کرد: آمایش استانی در زمینه ابتلا به بروسلوز نشان میدهد الگوی شیوع و سویههای این بیماری در استانهای مختلف متفاوت است.
به گفته وی به عنوان مثال میزان شیوع، چهره بیماری، نوع انتشار و با مشخصات بیماری بروسلوز در استان آذربایجان غربی با استانهای دیگر متفاوت است و این موضوع اقدامات درمانی را به مراتب پیچیدهتر خواهد کرد.
رئیس دانشگاه با بیان اینکه تفاوتهای اقلیمی وجغرافیایی شناسایی، کنترل و درمان بروسلوز را با چالشهایی مواجه کرده، گفت: زندگی متفاوت عشایری در کشور و نزدیکی محل پرورش دام با اقامت انسان نحوه کنترل ودرمان این بیماری را پیچیدهتر کرده است.
وی شناسایی دامهای آلوده خصوصا در مناطق عشایری و روستاها را ضروری دانست و افزود: اگر برای این موضوع صرفا به منابع روستایی اکتفا کنیم برای ریشهکنی تب مالت با چالشهای جدی روبهرو خواهیم بود.
رئیس دانشگاه حمایت بیمهای در حوزه دامپروری را یکی از راهکارهای ریشهکنی بروسلوز دانست و خاطرنشان کرد: باید اهمیت واکسیناسیون دامها، افزایش دانش و آگاهی دامداران و ارتقای حمایتهای یارانهای برای کنترل تب مالت در دستور کار باشد.
زالی با تاکید بر ضرورت تقویت حمایت شغلی در صنعت، گفت: استفاده از وسایل حفاظتی استاندارد یکی از مهمترین روشهای پیشگری از بیماری در مشاغل است و دامداران، جامعه عشایر کشور و دامپزشکان از این قاعده مهم مستثنی نیستند.
زالی فضاهای کوچک و مسقف پرورش دام را بستر مناسبی برای رشد و پیشروی بیماری تب مالت دانست و ضرورت استفاده از روشهای بهداشتی و واکسیناسیون دام در این مناطق را یادآور شد.
وی با بیان اینکه بنمایه صنعت دامپروری کشور سنتی یا نیمه صنعتی است اضافه کرد: نکته مهم این است که با فراز و فرودهایی در زمینه شیوع بروسلوز مواجه هستیم و در برخی سالها شیوع این بیماری روند کاهشی دارد و در مقابل برخی مواقع با طغیان آن روبهروهستیم.
وی بیماری تب مالت را بیماری هزار چهره توصیف کرد و گفت: هیچ بخشی از بدن در برابر این بیماری مصون نیست.
زالی ادامه داد: متاسفانه بروسلوز باکتری داخل سلولی است، این مسئله باعثمیشود گاهی این بیماری مخفی شده و سیستم ایمنی بدن را هدف قرار دهد.
وی با بیان اینکه بیماری بروسلوز بیماری مزمن است اضافه کرد: برخی نشانههای بیماری تب مالت مثل درگیری ارگانها بعد از سال اول ابتلا و بررسی بیماری دیده میشود و این موضوع مشکلات متعددی برای فرد مبتلا ایجاد خواهد کرد.
رئیس دانشگاه روشهای درمانی جدید را برای شناسایی و درمان بروسلوز را مورد تاکید قرار داد و گفت: کنترل و درمان این بیماری نیازمند کار جمعی است، یکی از مصایق فعالیت بین رشتهای در درمان بیماریها، بروسلوز است.
زالی همگرایی بیشتر سازمانهای ذیربط در کنترل بیماری بروسلوز را مورد تاکید قرار داد و افزود: نقش سازمان دامپزشکی خصوصا با نگاه عمیق زیست محیطی و دانش بالا در کنترل و شناسایی بیماری مهم است.
وی در ادامه با بیان اینکه تشخیص موقع بیماری بروسلوز حاد ومزمن از اهمیت بالایی برخوردار است از دسترسی آزمایشگاههای کشور به روشهای جدید شناسایی و افزایش قدرت تشخیص این بیماری خبر داد.
رئیس دانشگاه گفت: باید فالوآپ( فرایند تشخیص، پیشگیری و درمان) درمانی وکلینیکی بیماری بروسلوز نهایتا بین یک تا دوسال باشد.
ایجاد بستههای حمایتی برای دامپروران و روستاییان، واکسیناسیون منظم، استفاده از ظرفیتهای تشخیصی، فعالیت بین بخشی موثر، ارتباط سیستماتیک بین وزارت بهداشت وکشاورزی از جمله مواردی بود که زالی برای کنترل و پیشگیری بیماری بروسلوز به آن اشاره کرد.
وی تاکید کرد: برگزاری همایش بروسلوز راهکار مناسبی برای بررسی اخرین یافتهها برای کنترل و درمان این بیماری است.
زالی با اشاره به اینکه بیشترین آمار سفرها مربوط به فصل تابستان است، اضافه کرد: پیک استفاده از فرآوردههای دامی سنتی نیز در تابستان است، بنابراین دور از انتظار نیست که با توجه به تمایل استفاده از شیر و فرآوردههای فلهای در سالهای اخیر با طغیان بیماری در این فصل روبهرو باشیم.
رئیس دانشگاه با اشاره به تنوع فرآوردههای دامهای آلوده، گفت: افزایش آگاهی مردم در زمینه استفاده درست و سالم از فرآوردههای دامی اهمیت دارد.
زالی اظهار امیدواری کرد که برونداد این همایش ملی با نگاه بین بخشی و استفاده از آخرین یافتههای علمی منجر به کاهش بار بیماری بروسلوز شود.
مسعود مردانی دبیر علمی این همایش نیز افزایش ابتلا به بیماری بروسلوز را نگران کننده دانست و گفت: یافتههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور حاکی از این است که از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲، تعداد مبتلایان به تب مالت افزایش یافته است.
عضو کمیته کشوری بروسلوز توضیح داد: سیستم دادههای وزارت بهداشت خصوصا بخشهای خصوصی را در مواردی ثبت نمیکند، ولی کماکان آمار مبتلایان به تب مالت نگران کننده است.
مردانی افزود: میزان بروز بیماری از ۲۱ در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت به ۲۵ در ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.
این مدیر گروه عفونی دانشگاه و متخصص بیماری های عفونی از افزایش بار بیماری بورسلوز در خراسان رضوی خبر داد وگفت: به ترتیب استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کهکیلویهوبویراحمد بالاترین میزان مبتلایان به تبمالت را به خود اختصاص دادهاند.
مردانی تهیه وتدوین برنامهای منسجم از سوی مسئولان و معاونین بهداشت وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور برای پیشگیری از طغیان بیشتر بیماری تب مالت را راهکاری مناسب عنوان کرد و افزود: ریشهکنی تب مالت در انسان، وابسته به سلامت دام است، بنابراین افزایش تخصیص اعتبار به سازمان دامپزشکی ضروری است.
وی تاکید کرد: واکسیناسیون دامها به ویژه در استانهای غربی کشور باید با جدیت و با حساسیت بالا در دستور کار باشد.
دبیر علمی این همایش درباره روشهای تشخیصی تب مالت نیز عنوان کرد: افزایش تستهای آزمایشگاهی شناسایی بیماری تب مالت در این خصوص بسیار حائز اهمیت است.
مردانی ایجاد آزمایشگاه مرجع شناسایی بیماری بروسلوز را ضروری دانست و تاکید کرد: داروهای درمان تب مالت هم باید بروزرسانی شود ،ضمن اینکه درباره مقاوت دارویی درباره این بیماری اطلاعات کافی نداریم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: تب مالت بیماری بومی ایران است ، باید متخصصان از روشهای جدید تشخیصی و درمانی این بیماری آگاه باشند.
مردانی برگزاری همایش کشوری بورسلوز و در ادامه در استانها را بستر مناسبی برای بررسی ابعاد مختلف بیماری بورسلوز عنوان کرد.
وی با تاکید بر اینکه مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی وگرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با همکاری مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی کشور و سازمان دامپزشکی کل کشور در دورههای دوسال یکبار همایش کشوری بروسلوز را برگزارخواهد کرد، ادامه داد: امسال نهمین همایش کشوری بروسلوز در مرکز همایشهای امام خمینی(ره) دانشگاه با حضور بیش از ۷۰۰نفر از فراگیران، اساتید دانشگاه، دستیاران، رزیدنتها، پزشکان و دامپزشکان برگزار شد.
مردانی با بیان اینکه ۱۰۳ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده است ادامه داد: از این تعداد ۴۳ مقاله به عنوان پوستر و هفت مقاله در بخش اورال پذیرفته شد.
دبیر علمی این همایش اضافه کرد: در اینهمایش دو روزه ابعاد مختلف بیماری بروسلوز در ایران و جهان، پنلهای درمانی بیماری در موارد خاص و عوارض آن، چالشهای تشخیصی تب مالت، مقالات برتر و کنترل این بیماری در انسان و دام، بحث و بررسی خواهد شد.
وی از برگزاری کارگاههای جانبی بورسلوز در بازه زمانی ۲۴ تا ۲۵ آبانماه در دانشگاه با عنوان بیماری و روشهای تحقیق، اصول مقاله نویسی و روشهای بعد از تماس با بیماری خبر داد.
مردانی گفت: در پایان این همایش دوروزه یافتهها و اخرین دستاورهای تشخیصی و درمانی در قالب قطعنامه به وزارت بهداشت اعلام خواهدشد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، نهمین همایش کشوری بروسلوز در سالن همایشهای امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ۲۴ و ۲۵ آبان در حال برگزاری است.
اهمیت پیشگیری و کنترل بیماری بورسلوز، اهمیت و نقش سازمانهای، دامپزشکی در کنترل بروسلوز در ایران، وضعیت بروسلوز در استانهای غربی کشور و چالشهای مدیریت بروسلوز در این منطقه، درمان بروسلوز در موارد خاص و بورسلوز و مقاومت دارویی در ایران از جمله محورهای این برنامه است.
[ad_2]
منبع:مهر